Opdræt

Som opdrætter er du ansvarlig for dit avlsarbejde. Det er uanset om det drejer sig om en opdrætter der opdrætter regelmæssigt, eller om det er en ejer, der kun laver et kuld hvalpe på sin tæve. Vær sikker på, at du kan tilføre racen noget positivt. 

Tre ting af afgørende for om en hund skal indgå i avl: Mentalitet, eksteriør og sundhed. Kun mentalt sunde og velfungerende hunde må indgå i avl.

Desuden skal du overholde Dansk Kennel Klubs regler og etiske anbefalinger. Du er ansvarlig for de hunde du sælger. De skal ud til gode hvalpekøbere, som har den rette indstilling, og som tager det som en selvfølge at være gode ambassadører for racen.

Sørg for at dine hvalpekøbere får den rette rådgivning og støtte, og at de får en hvalp, som passer til den pågældende familie. Det er vigtigt, at hvalpen vælges ud fra temperament og ikke f.eks. farve.

Avl på hunde kræver et stort stykke arbejde, stor viden og stor ansvarlighed.

Velfungerende hunde kræver også fornuftige ejere, der sætter sig ind i racen som helhed og gør en indsats for at præge hunden i størst muligt omfang. Prægning på mennesker i alle aldre og på mange forskellige hunderacer igennem træning og leg i hverdagen gør, at man får hunde der er tilpasningsvenlige og velafbalancerede. Hunde som disse vil meget sjældent reagere uhensigtsmæssigt ved usikker optræden.

Desværre kan mennesker med forkerte intentioner eller manglende viden gøre stor skade for en race. Personer som disse sætter sig ikke ind i, hvor stor og omfattende en opgave det er at opdrætte hunde. Købere til disse hvalpe udvælges ikke med stor omhu, og de nye ejere får ikke den nødvendige rådgivning og støtte. Hvalpe der ikke opfostres korrekt, mangler prægning og ikke kommer ud til nøje udvalgte ejere, er et problem der påvirket racens image i en negativ retning.

Overvejer du at avle på din hund - han som tæve - påtager du dig et ansvar for racens fremtid. Se kritisk og ærligt på dens temperament, sundhed og udseende. 

Ønsker du stadig at avle på din Staffordshire bull terrier, kan du læse om avlsanbefalingerne under DKK her.
Udskriv denne side