HC
Juvenile Hereditary CataractHC er en progressiv tilstand, som indebærer, at selvom hvalpen ikke er født med det, kan den senere udvikle det.

Hovedparten af angrebne hunde får symptomer ved 6-8 måneders alderen eller senere, og det kan også forekomme i et tidligt hvalpestadie - og videreudvikles til hunden bliver blind. Tilstanden er dobbeltsidet, og dette betyder, at begge øjne bliver angrebet.

HC er ingen ny sygdom i racen, den har eksisteret  over 30 år. Arvegangen på HC er recessiv, hvilket betyder, at både moderen og faderen skal være bærere for at hvalpen bliver angrebet. Hvis hunden ikke har HC ved 18 måneders alderen, viser erfaringen, at så udvikler den det ikke senere. Tidligere har man ikke kunnet se, om en hund var bærer eller ej, men nu er der heldigvis mulighed for at DNA teste, og dermed sikkert diagnosticere hundens tilstand.
Dette gør det muligt at kontrollere, at man ikke parrer en bærer med en bærer, og derved ikke avle hunde frem som bliver angrebet af sygdommen. Derfor er det vigtigt, at alle avlsdyr testes, så man kan udrydde HC. Denne test foretages AHT i England ved fremsendelse af blodprøve taget hos dyrlægen.

Hunde der skal indgå i avl bør altid øjenlyses for andre arvelige øjensygdomme som f.eks. PHPV, RD, PRA, disthiciasis, ektropion og entropion.


Udskriv denne side