L2-HGA
L-2 hydroxyglutaric aciduria


L2-HGA er en genetisk sygdom, der angriber hjernen.

I de seneste år har få Staffordshire bull terriere fået diagnosen metabolic disorder - den kliniske betegnelse er L2-HGA. Sygdommen manifesterer sig på forskellige måder; hunden udviser en ændret adfærd og får tillige en demenslignende adfærd: sidder og stirrer ind i væggen, sidder trykket i hjørner eller under bordet, mister sine lydighedsfærdigheder, bliver urenlig, viser nervøsitet, får anfald, kan ikke motionere, får en usikker gang, ryster og skælver og får muskelstivhed.

En meget lignende sygdom findes hos mennesker (D2-HGA), meget sjælden, men i høj grad ødelæggende for de familier, der er påvirkede af det.

I England er der etableret en database med de testede Staffordshire bull terriere, for at man kan værne om racen.
Man kan se, hvilke dyr der er testede og om de er ikke påvirkede, bærere eller påvirkede. Desværre er det ikke alle, der vælger at give deres samtykke til, at deres testede hunde står der, så hunde der er påvirkede vil stadig være at finde, uden at de er i databasen.

Hvis man parrer en hund, der er bærer med en anden bærer, vil kuldet sandsynligvis fordele sig således:
25% påvirket, 25% clear og 50% bærere.
Hvis man parrer en hund, der er bærer med en ikke påvirket får man ikke påvirkede hvalpe, men 50% bærere og 50% ikke påvirkede.

Det ser sådan ud:
Ikke påvirket: Hunden har to kopier af det normale gen, og udvikler eller videregiver ikke L2-HGA genet til  nogen af dens afkom.
 
Bærer: Hunden har en kopi af det normale gen og en kopi af det mutante gen, der forårsager L2-HGA. Hunden udvikler ikke L2-HGA, men vil videregive genet til 50% af dens afkom.

Påvirket: Hunden har to kopier af det mutante gen, og er påvirket af L2-HGA. Den bliver det i nogle stadier i løbet af livet, hvis den i givet fald lever til en passende alder.


Køb altid kun hunde fra DNA-testede eller genetisk frie forældre
.


Udskriv denne side